Reference | Etika - podjetje za etično oglaševanje
Kontakt I Povpraševanje I EN I IT I HR

‘Reference’

22.3. – Konferenca o etiki v poslu

Izjave in video posnetki s konference:
22. marca je Poslovna šola Bled gostila konferenco o poslovni etiki v Sloveniji s sloganom “Zdaj je pravi čas!”, ki jo je organiziral World Forum for Ethics in Business iz Bruslja.
Postavljala so se vprašanja: Kakšne je moj etični vpliv v okolju, v katerem delujem (jaz, sosedje, organizacije, univerza, regija, država, svet). Konferenca je potrdila tezo, da se neetično poslovanje dolgoročno ne splača. Poziv, s katerim se strinjam, je, da deluje etično ne glede na to, kako etična se ti zdijo druga podjetja, ljudje ali celo država. Samo tako je mogoča sprememba.
Soorganizator konference je bil Forum 2031. Njegov vodja Lojze Petrle je izpostavil zgornjo misel. Poudaril je tudi primere skandinavskih držav, kjer deluje pravna država, ki zagotavlja upoštevanje višjih etičnih standardov.
Marko Kranjec, odhajajoči guverner Banke Slovenije, je pogumno stopil pred 150 zbranih predstavnikov podjetja, univerze, polititike, kulture in zagovornike etične drže. Verjame v pošteno poslovanje, ostalo so odstopanja. Ugotovil je, da so nekater branže, npr. bančništvo in finance ali področje energetike bolj nagnjene k neetičnosti kot nekatere druge. Danes lastniki pričakujejo hitrejši dobiček, skoraj takojšnjo povrnitev investicij. Nadaljeval je z mislijo, da imajo danes zasebna podjetja višje etične standarde kot javna podjetja.
Ekonimost in profesor Jože P. Damijan je zagovarjal tezo korporativne integritete in etično kompetenco podjetij. Kriza je nastala zaradi nespoštovanja etike. Neetično najemanje in dajanje kreditov – to so primeri, ko se je naprej vedelo, da kreditov ne bo mogoče vrniti.
Zelo energična je bila predsednica Zdravstvenega odbora RS Metka Zorc, ki je zelo poudarila pomen uvajanja etičnih pristopov v zdravstvo in zdravstvene ustanove na relaciji zdravniško osebje-pacient in družba. Medicinski center Medicor iz Izole stremi k takšni etično poslovni odličnosti.
Podjetnik Japec Jakopin je s ppt prezentacijo nazorno prikazal pozitivne in negativne lastnosti človeka. Razložil je besedo Sloth, ki je lenoba, da ne narediš, kar bi moral, s svojim talentom. Odgovoren si družbi, če se razviješ in izkoristiš svojega talenta za skupno dobro.
Janez Podobnik, direktor ICPE – Mednarodnega centra za promocijo podjetništva, se je vprašal, kako ga je doletela čast, da je lahko na konferenci. Poudaril je pomen mednarodne zavezanosti etiki v poslu.
Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič je naznanil ustanavljanje Inštituta za etiko, kar je pritegnilo tudi našo pozornost.
Predsednik Republike Slovenije je nastopil predzadnji. Pahor verjame v tržno gospodarstvo in Evropo. Etiko in družbeno odgovornost vidi kot nov, enakovreden steber-temelj tržnemu gospodarstvu oziroma kriteriku dobička. Tudi on ne ločuje med osebno in poslovano etiko, saj gre preprosto za etično držo človeka samo po sebi. Izjavil je tudi, da so bistvo etike drugi. Borut Pahor je pozval vse prisotne k aktivnemu sodelovanju pri razvoju etike in etičnih projektov, da bi skupaj dosegli odprto družbo blaginje.
Zadnji je nastopil Sri Sri Ravi Shankar, soustanovitelj Foruma za etiko v poslu iz Bruslja in fundacije Art of LivingUmetnost življenja. Etiko je definiral zelo preprosto: Ne počni drugemu, kar ne želiš, da bi doletelo tebe. S Pahorjem je imel Sri Sri pred govori na Bledu enourno srečanje, sedaj pa mu je pred vsemi sporoči, da Slovenijo ne bi bilo smelo biti težko združiti in poenotiti v skupni viziji, saj naj je samo toliko kot je prebivalcev v nekem večjem nemškem mestu. Ne smemo gledati samo na BDP-bruto družbeni produkt, ampak predvsem meriti bruto kazalec sreče prebivalcev. Po statistiki v povprečju ljudje polno živimo samo 2 do 3 leti svojega življenja – vse ostalo počnemo rutinsko ali kot pripravo za to, da bi bili srečni…Poudaril je, da lahko etična ravnanja prebivalcev preprečijo tako nasilje, kriminal, kakor tudi delitve in obsojanja. Skupaj lahko povlečemo Slovenijo iz krize – kot prostovoljci za boljšo Slovenijo. Sri Sri Ravi Shankar vidi Slovenijo kot organski biser Evrope – državo, kjer si prebivalci sami pridelujejo bio prehrano.
Nastopili so tudi številni drugi govorniki.
Več informacij na http://www.wfeb.org/slovenia_sl.html
Besedilo in foto:
Miro Mihec, Etika d.o.o.




Etika d.o.o. - 2009 - vse pravice pridržane - izdelava spletnih strani: etika