Novice in dogodki

Poročanje o vplivih podjetja


Evropska direktiva uvaja obvezno poročanje o trajnostnem razvoju podjetij

5. januarja 2023 je začela veljati Direktiva o poročanju o trajnostnem razvoju podjetij (CSRD). Ta nova direktiva posodablja in krepi pravila o družbenih in okoljskih informacijah, ki jih morajo poročati podjetja. O trajnosti bo zdaj moral poročati širši nabor velikih podjetij, pa tudi MSP, ki kotirajo na borzi – skupaj približno 50 000 podjetij.

Nova pravila bodo vlagateljem in drugim zainteresiranim stranem zagotovila dostop do informacij, ki jih potrebujejo za oceno naložbenih tveganj, ki izhajajo iz podnebnih sprememb in drugih vprašanj trajnosti. Ustvarili bodo tudi kulturo transparentnosti o vplivu podjetij na ljudi in okolje. Nazadnje, z uskladitvijo informacij, ki jih je treba zagotoviti, se bodo srednje- do dolgoročno zmanjšali stroški poročanja za podjetja.

Prva podjetja bodo morala nova pravila prvič uporabiti v poslovnem letu 2024, za poročila, objavljena v letu 2025.

To pomaga vlagateljem, organizacijam civilne družbe, potrošnikom in drugim zainteresiranim stranem oceniti trajnostno uspešnost podjetij kot del evropskega zelenega dogovora.

Zeleni dogovor je nova strategija EU za rast. Njegov cilj je tudi zavarovati, ohraniti in poživiti naravni kapital Unije ter zaščititi zdravje in dobrobit državljanov Unije pred nevarnostmi in vplivi, ki izhajajo iz okolja.

Cilj zelenega dogovora je ločiti gospodarsko rast od rabe virov in zagotoviti, da bodo vse regije in državljani Unije sodelovali pri socialno pravičnem prehodu na trajnostni gospodarski sistem, pri čemer ne bo nihče in noben kraj prezrt. Prispeval bo k cilju vzpostavitve gospodarstva, ki bo delovalo v korist ljudi, okrepil bo socialno tržno gospodarstvo Unije in pomagal zagotoviti, da bo pripravljeno na prihodnost ter da bo zagotavljalo stabilnost, delovna mesta, rast in trajnostne naložbe.

 
26 marca, 2023

Ženska energija 500 podjetnic za prihodnost podjetništva v Sloveniji

Ženske podjetnice prinašajo svežo energijo v slovensko podjetništvo.  6. aprila bo že osma izvedba dogodka 500 podjetnic. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani si bomo lahko ogledali […]
5 januarja, 2023

Družbena odgovornost

Izjavo o družbeno odgovornem poslovanju lahko izdela in objavi podjetje, ki se želi javno obvezati svoji skrbi in razvoju za družbeno odgovorno poslovanje. Izdelamo vam jo […]
5 januarja, 2023

Zakaj etični kodeks

Etični kodeks podjetja določa kulturo podjetja, ki jo sestavlja osebna etika v skladu v vizijo podjetja. Etični kodeks izdelamo tudi za vaše podjetje. Naročila info@etika.si, 041 […]

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.